jeremiaskangas

Bitcoin - säästäjän valuutta

  • Bitcoinien määrä markkinoilla suhteessa aikaan
    Bitcoinien määrä markkinoilla suhteessa aikaan
  • Bitcoinien kurssikehitys viime vuonna
    Bitcoinien kurssikehitys viime vuonna

Huomio: en kehota ketään sijoittamaan yhtään mihinkään ilman vakavaa harkintaa ja asioiden kriittistä tarkastelemista. Tätä tekstiä ei siis kannata pitää sijoitusvinkkinä. Tässä kuitenkin käydään läpi syitä sille, miksi ihmiset ylipäätään sijoittavat bitcoineihin ja jos haluaa niihin sijoittaa, mikä on paras strategia.

Yrittämisen ja sijoittamisen  perussääntö on, että euro pankkitililläsi on vähemmän huomenna kuin tänään. Tämä johtuu siitä, että eurojen määrä taloudessamme kasvaa kokoajan, josta aiheutuu inflaatiota eli kuluttajahintojen nousua. Sen takia rahoja ei kannata makuuttaa tilillä, vaan ne kannattaa investoida tuottamaan tai kuluttaa. Inflaatiosta puhutaankin usein hyvänä asiana, koska se kannustaa investointeihin ja kulutukseen. Toisaalta kuluttamista kritisoidaan ekologisista syistä.

Yleisintä lienee osakesijoittaminen. Se toimii, jos onnistuu nappailemaan oikeita osakkeita tai hajauttamaan salkkuaan oikein. Vastaavasti voi sijoitella esim. rahastoihin, joko perinteisiin tai automatisoituihin. Rahastoissa on usein se ongelma, että kulujen takia ne tuottavat vähemmän kuin osakemarkkinat keskimäärin.

Mikäli ei löydä sopivaa sijoituskohdetta, lienee järkevämpää pistää rahat johonkin inflaatiosuojaan kuin makuuttaa arvoaan menettäviä euroja pankkitilillä. Tällä tarkoitan sellaista kohdetta, jolle ei aiheudu vahinkoa lisärahan painamisesta. Perinteisesti tällaisia sijoituskohteita ovat arvometallit kuten kulta ja hopea. Nyt Bitcoin tarjoaa hieman samanlaisen sijoituskohteen verrattaessa näihin arvometalleihin - koska bitcoinien määrälle on tietty katto, valuutan käyttömäärän pysyessä samana sen arvon pitäisi pysyä samana, toisin kuin euroissa.

 

Muutamia ominaisuuksia ja ongelmia bitcoineista säästämiskohteena:

 

Likviditeetti

Historiallisesti bitcoinien likviditeetti on ollut varsin hyvä. Tällä tarkoitan sitä, että bitcoinit on muutettavissa nopeasti kohtuullisella kurssilla johonkin toiseen valuuttaan, esim. dollareihin tai euroihin. Vaihdantapalveluja on paljon, mutta käytännössä 80% bitcoin-vaihdannasta keskittyy yhteen vaihdantapalveluun.

Esimerkki: jos saat nyt kaverila esim. 10 bitcoinia, voit tehdä samantien vaihdantapalveluun siirron, ja myyntitoimenpiteen. Siirto vahvistuu noin tunnissa, jonka jälkeen bitcoinisi ovat muuttuneet euroiksi sen hetkisellä kurssilla. Eli vastaanottaessa bitcoineja maksuksi, joudut ottamaan kurssiriskiä noin tunnin verran. Valuuttojen siirtäminen omalle pankkitilillesi kestää tietysti kauemmin, koska nykyinen pankkijärjestelmä on niin hidas kansainvälisissä rahansiirroissa.

Bitcoinien spreadi suurimmassa vaihtopalvelussa Mt. Goxissa alkaa olemaan jo kohtuullinen. Pienemmissä palveluissa monesti bitcoineista saattaa joutua maksamaan huomattavasti isommankin hinnan.

 

Tietoturva

Bitcoinien kanssa toimiessa pitää kiinnittää erityistä huomiota tietoturvaan. Onneksi vaihdantapalvelut ovat aiempien ongelmien takia ruvenneet kiinnittämään siihen yhä suurempaa huomiota. Esim. yubikey -turva-avaimet ovat jo useammassa vaihdantapalvelussa tai nettilompakkopalvelussa käytössä. Tämän suhteen edistymistä on havaittavissa.

Bitcoin-maailmassa tietoturva on lähes aina omalla vastuulla. Tämä kannattaa pitää mielessä. 

 

Deflatorisuus

Käytännössä liikenteessä on vasta hieman päälle 8 miljoonaa bitcoinia. Loput bitcoinit p2p-verkko laskee vähitellen liikkeelle niin, että vuonna 2033 lähes kaikki bitcoinit on liikenteessä. 

Tällä hetkellä verkko laskee bitcoineja liikenteeseen 7200 päivittäin. 2013 alkaen liikkeellelasketaan enää 3600 päivää kohti, 2017 1900 kpl ja niin edelleen. Tämän deflatorisuuden vaikutusta bitcoinien vaihtokurssiin on vaikea arvioida.

 

Ajallinen hajautus

Koska bitcoinien kurssi heilahtelee villisti suuntaan ja toiseen, sijoittaminen niihin on vaikeaa. Jos haluaa sijoittaa bitcoineihin, muttei halua huolehtia päivittäisistä kurssiheilahteluista, ajallinen hajautus on järkevää.

Helpoin tapa tehdä ajallinen hajautus on pistää pieni summa menemään automaattisesti vaihdantapalveluun esim. kuukausittain, ja pistää vaihdantapalveluun iso ostotoimeksianto markkinahinnalla.

Lisäksi Dreamhostin perustaja Josh Jones on tehnyt erittäin kätevän bitcoinbuilder.com -palvelun tähän tarkoitukseen. Sillä voi automatisoida ostotoimeksiannon esim. tunnin välein vaihdantapalvelu Mt. Goxiin. Palvelulle kannattaa antaa ainoastaan trade-oikeudet, jolloin se ei teoriassakaan onnistu tekemään suurta vahinkoa.

 

Kurssikehitys

Kaikessa sijoittamisessa voi helposti polttaa näppinsä, niin myös bitcoinien kanssa. Ihmisten laumakäyttäytyminen johtaa usein kupliin ja epävakaisiin markkinoihin.

Kurssikehitystä on mahdotonta ennustaa, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että bitcoin tulee olemaan keskuudessamme vielä hyvän aikaa. Itse bitcoin-teknologiasta ei ole löytynyt sen elinaikana vakavia puutteita, joita ei olisi saatu korjattua. Sen sijaan esim. vaihdantapalveluita on jouduttu sulkemaan sääntelyn tai muiden ongelmien takia.

 

Anonymiteetti ja yksityisyys

Bitcoin-järjestelmässä kaikki transaktiot ovat julkisia, mutta bitcoinien tekeminen anonyymiksi on mahdollista transaktioita sotkemalla esim. vaihdantapalveluissa tai nettilompakkopalveluissa. Tässä mielessä bitcoin on kullan tai käteisen tapaista anonyymia valuuttaa, mutta sen siirtely on helppoa internetin yli.

Joillekkin yksityisyys myös taloudellisissa asioissa on tärkeää, ja se voi olla yksi lisäsyy sijoittaa bitcoineihin. Pankkien ei tarvitse tietää kaikkien ihmisten välillä vallitsevaa sähköistä rahaliikennettä, bitcoinien avulla.

 

Riskit

Bitcoin-teknologia on niin nuorta, että siihen liittyy useita potentiaalisia riskejä, joista löytyy paljon tietoa eri puolilta internettiä. Olennaisin huolenaihe on tietoturva. Toisaalta löytyy myös paljon väärää informaatiota - bitcoin on sen verran monimutkaista teknologiaa, että virhekäsityksiä liikkuu paljon.

Ilmiselvää lienee, ettei bitcoineihin kannata sijoittaa enemmän kuin on varaa hävitä. Bitcoineissa on riskinsä, mutta myös niiden potentiaali on valtava. Itse sijoitan pieniä summia ajallisesti hajautettuna - suurin osa omista henkilökohtaisista säätöistäni on perinteisemmissä sijoituskohteissa.

 

Linkkejä

Bitcoin-hakemisto: https://en.bitcoin.it/wiki/Trade

Suurin vaihdantapalvelu Mt. Gox: mtgox.com

bitcoinbuilder-hajautusrobotti: bitcoinbuilder.com 

Ajallisesta hajauttamisesta yleisemmin: http://www.automaticfinances.com/dollar-cost-averaging-and-the-benefits-of-automatic-investing/ 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Samu Niveri

Harvinaisen vähän on tuota bitcoinia käytössä. Itse aloin kallistumaan bitcoinien suuntaan, kun paypal rokottaa melko raskaasti mikromaksuissa ja API tuntuu tökkivän jostain syystä. Eipä tuo bitcoin ole mikään vakain tai muutenkaan hyvin tunnettu, mutta taitaa bitcoinin etuna olla että kyseinen raha on luotu tyhjästä ilman velkaa.

Katselin tuossa nettisivujanne, että olitte ottaneet coinit käyttöön suomessa ensimmäisenä. Voitaisiin korjata että ensimmäisien joukossa.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Oli kiinnostava, mutta ei löydy hyvää artikkelia, siitä miten toimii? Varsinkin nuo mining jutut näytrönohjaimen kanssa tuntuvat oudoilta.

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Tuossa on ehkä paras suomeksi selitetty kuvaus teknisestä toiminnasta: http://kfalck.net/2011/05/24/nain-bitcoin-verkkora...

Jos sinulla on tehokas näytönohjain, mainaus saattaa jopa kannattaa ja sillä pääsee tienaamaan muutamia "ilmaisia" bitcoineja. Käytännössä mainaukseen alkaa olemaan jo spesialisoitua rautaa, kuten fpga-piirejä.

Toimituksen poiminnat