jeremiaskangas

Vaadin laskuihin QR-koodeja!

  • Laskutus QR-koodistandardin tietueet
    Laskutus QR-koodistandardin tietueet
  • Esimerkki laskulla olevasta QR-koodista
    Esimerkki laskulla olevasta QR-koodista
  • QR-koodin ja vanhanmallisen viivakoodin erot tiivistettynä
    QR-koodin ja vanhanmallisen viivakoodin erot tiivistettynä

Suomalainen pankkijärjestelmä ja liiketoiminta on kivikautista. Paras esimerkki tästä on se, että laskuissa on edelleen vanhanmallisia huonostiskannautuvat viivakoodit. Niihin mahtuu huonosti tietoja, niitä on vaikea skannata esim. kännykällä eikä monetkaan standardiviivakoodiskannarit edes tue niitä.

Bitcoin-taloudessa ja monessa muussa käytössä ovat yleistyneet QR-koodit. Niitä on helppo tehdä, ne on erittäin nopea skannata halvallakin älypuhelimella, sekä niihin mahtuu jopa 4096 tavua dataa. QR-koodi mahtuu pieneen tilaan ja skannautuu silti helposti, joten se ei vaadi juurikaan tilaa laskupohjalta.

Tässä oma ehdotukseni laskujen QR-koodistandardiksi: laskun tiedot laitetaan url-osoitetyylisesti QR-koodiin. Pakollisia tietoja ovat tietenkin tilinumero, määrä, eräpäivä jne. Kaikki mahdolliset kentät on kuvattu oheisessa taulussa.

Ohessa myös esimerkki QR-koodi, joka sisältää tiedot taulukon tiedot. QR-koodin sisältämä koodinpätkä on acc=FI7331313001000058&BIC=PANKKIBIC&ref=1213483092230&am=543.43&cur=EUR&from=Laskuttajafirma Oy&msg=lautakasa&due=2014-12-12&date=2014-1-1&to=Maksajafirma Oy​

Tämänkaltaisen standardin läpivienti on välittömästi asetettava kansalliseksi prioriteetiksi, koska laskujen huonojen viivakoodien takia koko kansantaloudessa menee varmastikkin vähintään tuhansia miestyövuosia hukkaan per vuosi. Tähän turhautuva työ voitaisiin käyttää esim. hädänalaisten kissojen auttamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Pitäisi siirtyä pelkästään sähköiseen laskuun. Eikö ole järjetöntä käyttää paperilaskuja, kun rahatkin on bittejä ?

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Ei välttämättä. Paperinen lasku on ihan hyvä sen takia, että esim. voi laittaa aina paperisen laskun automaattiesesti fyysiseen arkistoon.

Itse vastustan pankkien tuputtamaa e-laskustandardia siksi, että se ei ole kovinkaan avoin, vaan pikemminkin pakottaa minut käyttämään pankkien palveluja laskunhallintaan. Mielestäni se on siirtyminen huonoon suuntaan. Sen sijaan pdf-laskuja vastaanotan esim. sähköpostiini mielellään.

Toimituksen poiminnat